UW DIETIST
lekker & gezond eten

Het is 1 oktober!

Volgens mij is de herfst net begonnen. In de supermarkt verwacht ik dan bladeren, chocolade eikels, paddenstoelen in allerlei kleuren, maten en smaken. Ook denk ik bij de herfst aan appels en peren, het is per slot van rekening oogsttijd. Waarom bekruipt mij bij het binnen gaan van de supermarkt dan het gevoel dat het december is?

Waarom liggen de schappen nu al vol met Sinterklaas traktaties en liggen in een ander deel van de zaak kerstslingers, engeltjes, engelenhaar en kerstballen? Nog even en ik struikel in oktober over de kerststukjes vol nepsneeuw.

Ben ik nu gek of zijn de winkeliers dit? Die arme kinderen worden gek gemaakt en raken overprikkelt door al die opdringerige december versieringen. Het duurt nog 6 weken voordat Sinterklaas aankomt en nog bijna 3 maanden voordat het kerstmis is. 3 maanden lang slapeloze nachten van opwinding is toch zielig voor die drukke kindertjes! Dan heb ik het nog niet over de door slapeloosheid ge´rriteerde ouders van die overprikkelde wezentjes.

Surprises

Sinterklaas is het aller leukste sprookje dat er bestaat. Samen met zijn roet zwarte Piet, die in de verste verte niet lijkt op onze gekleurde medelander, omdat hij gewoon pik en de pik zwart geverfd is. Samen met de kinderen pepernoten bakken, speculaasjes maken, verhaaltjes lezen, zingen en knutselen. Het leukste zijn de geheimen rond de surprises, die stiekem bij Opa&Oma gemaakt worden van rommeltjes. Zo herinner ik me de giga Bounty voor mijn broertje. Eerst moest de verpakking getekend en gekleurd worden. De kokosvulling bestond uit papiersliertjes uit de papierversnipperaar en stijfsel. Wat een fantastisch geklieder. Uiteindelijk zat er 1 Bounty in een pak van 50-25-25 cm. Het kostte alleen wat veel plaksel en plakband. Van vele jaren later weet ik nog hoe lang het duurde om met de kinderen een zakje te vullen met zelfgemaakte pepernoten, want het deeg verdween steeds in de monden van onze kinderen voordat er 1 pepernoot gebakken was. Wel rook het hele huis naar kaneel en koekjes en hoefden ze niet meer te eten.

Kerstkaarten maken

Onze kleinkinderen weten maar al te goed, dat deze Beppe alleen maar zelfgemaakte dingen wil krijgen. Overal hangen dus tekeningen, draken, veel kleurige schilderijen en staan geverfde gips beeldjes. Ze mogen niet verhuizen of weggegooid worden, want dan krijgt Beppe het bij het volgende bezoek breed uit gemeten! Wat is er dan leuker dan om met die guppies kerstkaarten te maken? Plastic tafellaken op tafel, schorten voor en verven maar.


<< TERUG PRINT >>