UW DIETIST
lekker & gezond eten

Hoezee, de gymjuf is terug op school

Hoera, het is bijna niet te geloven, maar de gymjuf is terug op de lagere school. In de 80er jaren is deze leukste juf van de hele school weg bezuinigd. Gelukkig maken haar nazaten nu hun rentree.

Ieder zichzelf respecterend dorp had een eigen gymjuf. Zij had meestal sportacademie gedaan, of was trainer bij de plaatselijke gymnastiekvereniging en had hiervoor een SIOS opleiding. De gymjuf reisde van school naar school, deed allerlei activiteiten met de schooljeugd en had zo naast haar vrijwilligerswerk als sportcoach een volle sportweek.

Toen de gymjuf wegwas, werd de schooljeugd rap dikker, niet alleen omdat zij de gymlessen misten, maar omdat ze daardoor ook geen idee hadden van de sportactiviteiten en verenigingen in de omgeving, waar enthousiaste juf ook les gaf. Nu het kalf bijna verdronken is, wordt het van de verdrinkingsdood gered. Om kinderen op basisscholen weer genoeg te laten bewegen en gezond te laten eten, zijn er speciale leerkrachten nodig. Zes hogescholen ontwikkelen daarvoor een opleidingsprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) financiert met €1,2 miljoen het pilot-Pabo-programma 'Specialist Sportieve en Gezonde School'.

Nu al besteden basisscholen aandacht aan een gezonde leefstijl, maar vaak ontbreken goede afspraken over traktaties, tussendoortjes, genoeg beweging in de klas en rond de school. De aankomende 'gezonde meesters en juffies' worden pioniers op de gezonde school. Ze moeten iedereen, kinderen maar ook hun collega’s en ouders meekrijgen om meer water te drinken en waarom zou rekenen niet buiten kunnen? Kortom, niks nieuws onder de zon, de verschijningsvorm is alleen anders.

VWS hoopt hiermee de jeugdobesitas terug te dringen, maar om kinderen gezond te laten opgroeien, moeten eerst de ouders opgevoed worden.


<< TERUG PRINT >>