Kant & Klaar-loser

Onlangs las ik een column van een collega diëtist over de 'Kant & Klaar-loser'. Het is zo'n mooie kreet, dat ik hem graag even van haar leen. Ik kan me er namelijk alles bij voorstellen. Ben zelf een absolute technodebiel en verdwaal nog met een TomTom en krijg er zelfs een boete door omdat ik op een busstation uitkwam waar geen auto's mochten komen. Losers heb je overal en op allerlei gebieden.

Als werkende moeder van 4 kinderen hebben wij aan het eind van de maand ook heus wel regelmatig pannenkoeken gegeten, dat is zeker voor kinderen geen straf als blijkt dat je nadat je alle lege flessen al had ingeleverd nog een dagje eten moest verzinnen. Af en toe eens iets minder gezond mag best. Ze zijn er alle 4 groot mee geworden en het zijn ook nog leuke mensen geworden.

Het wordt vervelend als er dagelijks een K&K-maaltijd op tafel komt. Onlangs sprak ik een jonge moeder die 3 maaltijden kookte voor 2 volwassenen en 2 kinderen van 2-4 jaar. Toen dacht ik, die is gek, ze verwent ze nu al. Het zijn de ouders die bepalen wat er op tafel komt en met hun verjaardag mogen de kinderen kiezen. Als je het aan de kinderen overlaat worden het iedere dag pannenkoeken met stroop.

K&K maaltijden test

Collega Karin testte voor het weekblad PLUS 10 K&K-maaltijden. De resultaten waren bijzonder. Nagenoeg waren ze allemaal te zout, sommige hadden veel te weinig groente, en dus te veel zetmeel, lekker goedkoop. Andere hadden te weinig vlees of vis, maar wel veel saus. Calorisch verschillen de maaltijden tussen 375 en 650 kcal. per maaltijd en de prijzen variëren tussen € 1,39 tot € 4,50.

Qua voedingswaarde scoorde de helft lager dan de norm. De criteria waren: minstens 150 gram groenten, maximaal 2,5 gram zout, genoeg calorieën zodat de maaltijd verzadigt (550 tot 950 kcal). Niet te veel toevoegingen en het liefst een ruime portie vezels! Hieraan voldeed geen enkele maaltijd. Dus je moet er altijd nog zelf groente aan toevoegen. Nou, roerbak dan maar zelf even groente en bak een visje of put uit een grote pan met gehaktballen die je in het weekend al klaar maakte.


<< GA TERUG